De beste tips om snel een gezond recept samen te stellen

Gezond eten: het is iets waar we het beste allemaal zoveel mogelijk aandacht aan besteden, maar dat is vaker dan niet natuurlijk een hele uitdaging. Toch is het mogelijk om je gezondheid meteen een boost te geven, en dat begint bij het kiezen van de juiste recepten.

Kook je regelmatig zelf, en wil je voortaan niet enkel gerechten bereiden die je smaakpapillen strelen maar ook je gezondheid ten goede komen? Dan kunnen onderstaande tips voor gezonde en lekkere recepten je zeker helpen!

3 tips voor gezonde én lekkere recepten

1. Gebruik natuurlijke, gedroogde kruiden

Een van de beste dingen die je kunt doen om een recept lekker én gezond te maken, is natuurlijke kruiden gebruiken. Dit biedt een dubbel voordeel. Ten eerste bevatten dergelijke kruiden, zoals bijvoorbeeld oregano, kurkuma en meer, heel wat belangrijke voedingsstoffen. Denk maar aan vitamines C, polyfenolen, mineralen, enzovoort.

Daarbij geven deze kruiden je gerecht natuurlijk ook heel wat smaak, waardoor je ook nog eens van je favoriete maaltijden geniet. Een win-winsituatie, waar je als keukenfanaat zeker gebruik van moet maken!

2. Vergeet je koolhydraten niet

Vaak gaan mensen koolhydraten of suikers uit hun gerechten weglaten, omdat ze denken dat ze daarmee een gezonde beslissing maken. Hoewel een teveel aan suiker of koolhydraten inderdaad niet zo gezond is, is er geen enkele reden om jezelf helemaal van dit broodnodige macronutriënt weg te houden.

Koolhydraten geven je cellen, je spierweefsels en hersenen immers de energie die je nodig hebt om optimaal te functioneren. En daarbij smaken suikers (zelfs de gezonde en natuurlijke) ook nog eens erg lekker. Kies dus gerust voor aardappelen, rijst of bijvoorbeeld pasta als je een gerecht wilt samenstellen dat lekker en gezond is!

3. De juiste bereidingswijze speelt een rol

Als laatste besteed je best voldoende aandacht aan de manier waarop je je gezonde gerechten bereidt. Dit heeft niet enkel een invloed op de voedingswaarde van de ingrediënten, maar ook op de smaak. Gestoomde groentjes kunnen bijvoorbeeld heerlijk zijn, en daarbij blijven de meeste mineralen en vitamines dankzij deze bereidingsmethode goed bewaard.

Ook kort bakken in de oven is een goed idee, omdat de voedingsstoffen (en vooral de water-oplosbare vitamines) dan niet zomaar verloren gaan. Reken daarbij dat een ovengerecht extra lekker smaakt, en het plaatje is compleet!

Til de voedingswaarde én smaak van je gerechten een niveau hoger

Het is dus wel degelijk mogelijk om te genieten van gerechten die lekker én gezond zijn, zolang je de juiste tips toepast. Bovenstaande zullen je in elk geval helpen om die ideale balans te vinden tussen lekker en gezond. Meer heb je niet nodig om heerlijk te smullen van een zelfgemaakt, gezond gerecht!

Deze vind je waarschijnlijk ook leuk