Zo gebruik je citroen in je gerechten

Een frisse, felgele citroen is een ingrediënt waar je vele lekkere gerechten kunt maken. Het geeft een zurig accent aan je curry’s en soepen en is heel goed te verwerken in gebak. Vandaag geven we je tips om citroen in je gerechten te gebruiken.

Citroenrasp

Citroenrasp is een veelgebruikt ingrediënt in zowel zoete als zoute gerechten. Voor citroenrasp gebruik je best biologisch citroenen. Niet-biologische citroenen hebben vaak een waslaag dat je er moeilijk af krijgt. Rasp met een fijne rasp enkel het gele gedeelte van de schil. Het witte gedeelte van de schil heeft een bittere smaak die je liever vermijdt.

Gesuikerde citroenrasp

Gesuikerde citroenrasp is vanwege zijn veelzijdigheid een fantastisch product om in huis te hebben. Uiteraard kun je een potje in de winkel kopen maar er gaat niets boven zelfgemaakte gesuikerde citroenrasp. Zo ben je zeker dat er geen rare toevoegingen bij zitten. Daarnaast kost het amper werk. Je hoeft enkel citroenrasp van drie citroenen te mengen met 50 gr suiker. Even alles in een jampot scheppen en je gesuikerde citroenrasp is klaar voor gebruik.

Amandelspijs

Amandelspijs is heerlijk in baksel, zoals een kerststol of een amandelcake met rood fruit. Met slechts vier ingrediënten maakt je deze zoete spijs. Doe 250 gr gepelde, blanke amandelen in de keukenmachine. Voeg 250 gr suiker, 1 theelepel gesuikerde citroenrasp en 1 ei toe. Pulseer de ingrediënten tot je een smeuïg deeg hebt. Na twee dagen rijpen in de koelkast kun je lekker smullen van je zelfgemaakte amandelspijs.

Citroensap

Citroensap kun je in allerhande recepten gebruiken. Voordat je een citroen gaat uitpersen, rol je ze best even over en weer op een houten plank. Zo komt het vruchtvlees beter los en kun je nog meer sap uit de citroen persen.

Saladedressing

Citroen is een goede vervanger van azijn in saladedressings. Een simpele saladedressing bestaat uit 3 delen olijfolie en 1 deel citroensap. Je kunt uiteraard variëren door bijvoorbeeld honing en mosterd of vers sinaasappelsap en oregano toe te voegen.

Lemon bars

Lemon bars zijn een waanzinnig lekker toetje. Ze bestaan uit een koekachtige bodem met een laag lemon curd erover. Het deeg voor de koekbodem maak je met 240 gr ongezouten roomboter, 260 gr bloem en 100 gr fijne kristalsuiker. Bak de bodem in 25 minuten op 180°C gaar. Voor de lemon curd klop je 300 gr suiker met 30 gr bloem, 4 eieren en het sap van 2 citroenen tot de suiker is opgelost. Giet het citroenmengsel over de bodem en zet het geheel nog 20 minuten in de oven.

Deze vind je waarschijnlijk ook leuk