Wat eet je in Griekenland?

Reizen is een heel fijne manier om nieuwe ingrediënten, smaken en maaltijden te ontdekken. Onder een stralende zon een lekker vullende lunch nuttigen of bij de ondergaande zon uitgebreid dineren, het hoort er op vakantie allemaal bij. Ben je op zoek naar nieuwe smaaksensaties? Breng dan een bezoekje aan Griekenland, de verrukkelijke keuken weet iedereen te bekoren.

Tzatziki

Deze heerlijke dip van yoghurt, knoflook, komkommer, dille, citroen en olijfolie eet je zowel met brood als met vlees. Een echte pita kan eigenlijk niet zonder tzatziki. De knoflookstank moet je wel enkele dagen kunnen verdragen maar dat maakt deze dip niet minder lekker.

Spanakopita

Dit lekkere voorgerecht wordt gemaakt met filodeeg, feta en spinazie. De perfecte start van je Grieks diner.

Choriatiki Salata

De choriatiki salata staat bij ons gewoon bekend als de Griekse salade. Deze salade kun je zowel als lunch als als bijgerecht bij het diner eten. Daarnaast is deze salade makkelijk thuis te bereiden. Je hebt enkel ui, komkommer, feta, olijven, tomaat en paprika nodig. De dressing maak je simpelweg door olijfolie met witte wijnazijn te mengen.

Keftedes

Gehaktballetjes zijn nog nooit zo lekker geweest als Griekse keftedes. De speciale kruiden en het tomatensausje zorgen voor een waanzinnige smaaksensatie. Ook lekker met een grote lepel tzatziki.

Dolmadakia

Deze wijnbladeren gevuld met gehakt, groente en gekruide rijst is een zeer gekende mezze. Mezzes zijn de Griekse tegenhangers van de Spaanse tapas. Tijdens een avondje mezzes eten, mogen deze dolmadakia niet ontbreken op tafel.

Inktvis

Wie aan inktvis denkt, denkt aan kalamaria, de welbekende gefrituurde inktvisringen. Maar in Griekenland kennen ze veel meer lekkere manieren om inktvis te bereiden. Proef zeker eens de stoofschotel met inktvis, octopus uit de oven of gevulde inktvis. Om duimen en vingers bij af te likken!

Moussaka

De Griekse tegenhanger van de lasagne is de beroemde ovenschotel moussaka. Lamsgehakt, aardappels en aubergines zijn de hoofdspelers van dit traditionele gerecht. Ze worden op smaak gebracht met kruiden, rode wijn, tomaten en uien en worden overgoten met bechamelsaus. Een perfect wintergerecht!

Psari Plaki

Ben je op zoek naar een gezond gerechtje? Kies dan voor deze ovenschotel met vis, tomaten, uien en olijfolie. Heerlijk met enkele blokjes feta en een stukje brood.

Baklava

Een diner is pas echt geslaagd als je een nagerecht hebt gekregen. In Griekenland is dat de mierzoete baklava, laagjes filodeeg met een notenvulling die worden overgoten met honing. Zo plakkerig dat je na het eten amper je mond nog open krijgt.

Deze vind je waarschijnlijk ook leuk