Welk drankje past bij welk gerecht?

Ga je een etentje organiseren? Zorg dan voor een bijpassend drankje. Zo komt de smaak van het eten nog beter tot zijn recht. In dit blog vind je een aantal tips over welke drankjes bij welk gerecht passen.

Champagne

Champagne is heerlijk om te drinken als aperitiefje als je iets te vieren hebt. Je kunt er ook voor kiezen om champagne te serveren bij een zoet nagerecht. Champagne drinken tijdens het eten wordt iets minder aangeraden. De smaak van het eten komt dan namelijk minder goed tot zijn recht.

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn smaakt goed bij salades, vis en pittige gerechten. Daarnaast smaakt zoete witte wijn heerlijk bij fruitige en zoete nagerechten. In principe geldt hoe zoeter het nagerecht, hoe lekkerder de zoete witte wijn zal smaken.

Droge witte wijn

Een droge witte wijn past goed bij vis, mosselen en oesters. Een droge witte wijn bevat veel zuren en past hierdoor goed bij visgerechten. Bovendien smaakt een droge witte wijn goed bij Oosterse gerechten.

Volle rode wijn

Staat er pizza, pasta of een ander Italiaans gerecht op het menu? Serveer dan een mooie volle rode wijn. Ook bij een niet al te zwaar voorgerecht, salades of kleine hapjes – zoals tapas – past dit type wijn goed.

Zachte rode wijn

Een zachte rode wijn smaakt lekker bij vleesgerechten. Door de zachte smaak komt het vlees optimaal tot zijn recht. Een zachte rode wijn past eventueel ook bij eend, fazant en verschillende (zachte) kazen.

Stevige rode wijn

Bij vlees- en wildgerechten serveer je een stevige rode wijn. Drink de stevige rode wijn bijvoorbeeld bij een krachtige maaltijd zoals biefstuk. Ook bij schimmelkaas smaakt dit type wijn heerlijk. Houd de vuistregel: “bij een krachtige maaltijd hoort een krachtige wijn” aan.

Rosé

Rosé geeft je maaltijden een fruitige touch. Combineer de rosé met pasta, kipgerechten, zoete sauzen of romige kaas. Kies voor een wat zwaardere rosé als je een lichte rode wijn zoekt of kies voor een wat zoetere variant.

Bier

Ben je geen fan van wijn? Overweeg dan om (speciaal)bier in huis te halen. Witbier smaakt lekker bij een fris gerecht of een salade. Bockbier past goed bij een stoofschotel of vleesgerecht. Daarnaast geldt de regel dat bij een licht gerecht een licht biertje past, bij een stevig gerecht een stevig biertje.

Sterke drank

Sterke drank – zoals een cocktail – kan worden geserveerd als appetizer of als toetje. Een andere optie is om bij de koffie een klein borreltje te serveren. Denk hierbij aan Baileys of Tia Maria. Ook kun je zelf een Irish Coffee maken als nagerecht.

Water

Water is onmisbaar tijdens een etentje. Het past bij elk gerecht en is fijn om tussen de gangen door te drinken. Zet daarom altijd een kannetje met water op tafel. Fleur het kannetje eventueel op met wat takjes munt of door er wat schijfjes limoen in te doen.

Deze vind je waarschijnlijk ook leuk